V okviru projekta bomo izvedli delavnice gledališča zatiranih za pripadnike narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ, na katerih bo poudarek na njihovem opolnomočenju skozi tehniko forumskega gledališča.

Metoda gledališča zatiranih, ki jo je razvil brazilski gledališčnik, pisatelj in politik Augusto Boal, je ena izmed priznanih metod participativne umetnosti za opolnomočenje posameznic in posameznikov, ki v prostoru združuje izobraževalce in učence ter igralce in občinstvo v partnerstvo, ki temelji na enakosti.

Metoda ne temelji zgolj na končnem rezultatu, temveč enako pozornost posveča procesu, v katerem bo ciljna skupina projekta počasi odkrivala in razkrivala probleme, ki ju narodna in verska pripadnost vnašata v njihov vsakdan. Rezultat delavnic bo sedem gledaliških predstav, ki bodo ponujale inovativne rešitve predstavljenih težav.

Izražene problematike bodo dramatizirane, javno predstavljene preko igralcev (udeležencev delavnic) in bodo spodbujale javnost k iskanju rešitev predstavljenih problemov. Gledalci bodo rešitve ali predloge sprememb in reform prediskutirali ter jih tudi odigrali. Tako bo meja med igralci in občinstvom zabrisana, saj se bo slednje vključilo v igro in soustvarjalo predstave.

Na podlagi interakcij med gledalci in občinstvom bo strokovnjak za pravo (iz delovne skupine za zagovorništvo) zapisoval seznam konkretnih ovir, predlogov in priporočil reševanja predstavljenih problemov ter jih formuliral v formalne pobude in predloge odlokov ali zakonov. Obenem bomo torej izvajali legislativno gledališče, na podlagi katerega so v nekaterih državah sprejeli zakone ali njihove spremembe (Kanada, Brazilija, Velika Britanija).

Kratek predstavitveni video: Kaj je gledališče zatiranih?