• 15. 5. 2015

V petek, 13. marca 2015, smo mali dvorani Gledališča Koper izvedli sedmo, še zadnjo ponovitev gledališke predstave ENA.KOST, ki se je je udeležilo preko 100 obiskovalk in obiskovalcev.

Na podlagi življenjskih situacij zatiranja, diskriminacije in drugih vsakodnevnih težav, ki jih je gledališka skupina pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ uprizorila, se je oblikovalo pobude in predloge odlokov ali zakonov, ki ponujajo inovativne rešitve njihovih problemov. 

Metoda gledališča zatiranih, katere začetki segajo v 60. leta prejšnjega stoletja, razvil pa jo je brazilski gledališčnik, pisatelj in politik Augusto Boal, je ena izmed priznanih metod participativnega gledališča za aktiviranje in opolnomočenje posameznic in posameznikov, na podlagi katere so v nekaterih državah sprejeli zakone ali njihove spremembe (Kanada, Brazilija, Velika Britanija), v Mozambiku, Indiji, na Nizozemske, Italiji in številnih drugih pa jo uporabljajo za osveščanje javnosti glede različnih perečih problematic (AIDS, družinsko nasilje, pravice žensk, itd.).

Kratek VIDEO: Kaj je gledališče zatiranih? http://bit.ly/GledalisceZatiranih